Для студентів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи 1 грудня 2025 року була організована гостьова лекція на тему: «Кар’єра у сферах туризму та гостинності». Лекційне заняття проводив директор туристичної агенції «СтрукТур» (вул. Незалежності, 12) Артем Володимирович Струк. Лекція, з огляду на сучасну безпекову ситуацію в Чернігові, пройшла в змішаному режимі. На ній були присутніми здобувачі вищої освіти першого і четвертого років навчання. Розглядалися актуальні й важливі для студентської молоді питання потенційних кар’єрних траєкторій у сферах туризму і гостинності, новітніх тенденцій на глобальному ринку праці, професійних компетентностей фахівців із туризму та гостинності. Традиційно не обійшли увагою обговорення потенційних можливостей, передусім для здобувачів освітньої програми «Туризм», щодо проходження практики і працевлаштування. Ознакою справжньої зацікавленості студентів у піднятих темах, була велика кількість запитань здобувачів до спікера як висококласного спеціаліста з багаторічним досвідом практичної діяльності в сфері туризму. Велика шана і подяка Струку Артему Володимировичу за лекцію, побудовану на практичному досвіді роботи, а також багаторічну співпрацю з кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи!

27 листопада доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Зеленська Олена Олександрівна за запрошенням колег із Національного університету біоресурсів і природокористування України взяла участь у Міжнародному освітньому нетворкінгу “Практико-орієнтована підготовка фахівців галузі знань J “Транспорт та послуги”: реалії та виклики”. З представниками вітчизняної та зарубіжної академічної спільноти, бізнесу, громадських організацій, студентами обговорили питання модернізації та практичної реалізації освітніх програм “Туризм” і “Готельно-ресторанна справа” магістерського та бакалаврського рівнів вищої освіти. Акценти було поставлено на важливості підвищення ефективності підготовки здобувачів сфери послуг та забезпечення практико-орієнтованої підготовки конкурентоспроможних фахівців готельно-ресторанної справи, туризму та рекреації.

На практичному занятті з “Етнічних особливостей гостинності” (доц. Алєшугіна) студенти ОП “Готельно-ресторанна справа” продовжили гастрономічну “мандрівку”. До них долучились і студенти з ОП “Туризм”. Чернігівський ресторан “Shi-Shi” гостинно відчинив свої двері та дав можливість познайомитись із азійською кухнею. Вдячні керуючій Марії, шеф-кухареві та офіціантам закладу за теплий прийом та дружню розмову!

Практична з “Організації анімаційної діяльності” (доц. Алєшугіна Н.О.) пройшла у філармонії. Спостерігали за результатами роботи професіоналів: сюжетом, постановкою, сценографією на прикладі театралізованої вистави “Ой, у нашому селі весілля гуляли”

Для здобувачів вищої освіти ОП “Туризм” і “Готельно-ресторанна справа” доц. Зеленською О.О. у змішаному форматі було проведено чергову екскурсію по Чернігову. Цього разу студенти обрали відвідування Єлецького монастиря. Говорили про його створення та історію впродовж багатьох століть, а також про дива, описані Іоанікієм Галятовським, про легенди, пов’язані з Дуніним-Борковським, про побут монахинь і про багато інших цікавих речей. Не оминули увагою тему, що становить професійний інтерес для майбутніх фахівців туризму та гостинності – наймасовіше паломництво до нашого міста, пов’язане з канонізацією Феодосія Чернігівського. Крім живого спілкування, нашу групу порадувала чудова осіння погода!

Для здобувачів освітніх програм “Готельно-ресторанна справа” (у рамках дисципліни “Нутриціологія”, доцент Зеленська О.О.) і “Туризм” було організовано й проведено майстер-клас із виготовлення суші на базі La Pizza Espresso. Проводили захід висококласні фахівці ресторанної справи з багаторічним досвідом роботи, зокрема шеф-кухар закладу – Кукобко Ігор Олександрович. Майстер-клас виявився дуже цікавим, практично значущим і забарвленим позитивними емоціями учасників, які здобували навички виготовлення суші. Звісно, гастрономічна насолода також була присутньою, оскільки наприкінці заходу студенти посмакувати приготованими власноруч ролами. Традиційно увагу було приділено і можливостям потенційного працевлаштування наших здобувачів вищої освіти. Майстер-клас досвідчених професіоналів ресторанної справи неймовірно сподобався всім студентам! Велика подяка нашим роботодавцям, особливо Ігорю Олександровичу за гостинність, високий професіоналізм, приділений час і за те, що діляться з молоддю своїми знаннями та допомагають опановувати практичні навички!

“Краще один раз скуштувати, ніж сто разів почути і побачити,” – вирішили студенти першого курсу ОП “Готельно-ресторанна справа” і практичне заняття з “Етнічних особливостей гостинності” (викладач Алєшугіна Н.О.) провели в ресторані “Софра”. Куштували страви кухні киримли, ділилися враженнями, говорили про Крим та його корінні народи. Наступного разу досліджуватимемо азійську кухню!

Проведені опитування підтвердили, що здобувачам вищої освіти кафедри туризму та готельно-ресторанної справи дуже подобається, коли освітній процес виходить за рамки аудиторних занять. Черговий вихід, цього разу – до Болдиних гір та Антонієвих печер, відбувся 3 жовтня. Такого роду навчальні екскурсії включають не лише пізнавальний аспект, а й дозволяють здобувачам вищої освіти формувати практичні навички презентації визначних туристичних пам’яток міста його гостям. Як і завжди на “вихідних заняттях”, посмакували зі студентами кавусею, помилувалися чернігівськими краєвидами і зробили для кафедрального архіву чудові фотографії.